Chcete posílit svou imunitu?

obálka, zdroj:www.grada.cz
obálka, zdroj:www.grada.cz

Když jsem v nabídce nakladatelského domu Grada Publishing zahlédla zlatavou knížku Síla přírodní fermentace, pomyslela jsem v první řadě na mou mámu a její slabost pro kysané zelí a kvašáky. Pak na mého muže a jeho domácí vína a medovinu, po které jsem se jen oblízla. Ale Sandor Katz nepředstavuje čtenářům jen svazeček receptů na kvašené pokrmy a nápoje, které díky je  kniha stejná jako fermentace sama – nabízí víc než si na první pohled dokážete představit.

Proces jednoduchý a napínavý s užitečným výsledkem

Samotná příprava není vůbec složitá. Potřebujete pár snadno dostupných ingrediencí a nástrojů a chvíli času. A pak kupu trpělivosti a zvědavosti až bude nahlížet pod pokličku. Fermentované potraviny mají až 2x lepší stravitelnost a jsou bohatější na prospěšné látky jako je vitamín B, kyselina listová, riboflavin, niancin, thiamin, biotin, omega 3 nenasycené mastné kyseliny a antioxidanty.

Sám autor prohlašuje, že fermentaci zvládne kdokoli, jen je třeba si uvědomit, že naši předkové s úspěchem potraviny kvasili ještě před příchodem teploměrů a sepsáním složitých výrobních postupů a spolehnout se prostě na svou chuť a čich a řídit se vlastním úsudkem co je a co není dobré. Ostatně o tom, že průmyslově neupravované jídlo má pro správnou životosprávu největší hodnotu se mluví už dlouho v mnoha variacích. Přesto při nákupu v supermarketu často zapomínáme, že kupovaný jogurt je pasterizován a veškeré „hodné“ bakterie v něm byly usmrceny (nehovoří-li nálepka obsahu živých kultur a rychlé spotřeby jinak).

V knize naleznete mj. 104 receptů na nakládanou zeleninu, fermentované luštěniny, kysané mléčné produkty a jejich veganské alternativy, chléb a placky, fermentované obilné kaše a nápoje, vína, pivo, medovinu, cider nebo rozličné octy.

Sandor Katz -fermentovaná zelenina, zdroj: www.youtube.com

Každodenní zázrak

Sandor Katz je člověkem, který by mohl být mnohé odsuzován pro společenské „škatulkování“. Má východoevropské židovské kořeny a právě jim přisuzuje svou lásku k chuti nakládané zeleniny. Je homosexuál stižený několikaletým soužitím s virem HIV a jeho imunitní systém závisí mj. na správné životosprávě. Žije v soběstačné komunitě a je zastáncem DIY. Je ale také úspěšným autorem řady knih, propagátorem zdravé životosprávy a realizátorem řady workshopů na toto téma. Více informací najdete např. na jeho webu.

Co bylo dřív: pivo nebo chleba?

Kniha jako taková mne velmi příjemně překvapila a zahryzla jsem se do ní tak, že jsem ji prvně odložila až kolem strany 50, a to jsem si jen odběhla zalít čaj (což je mimochodem také fermentovaná potravina). S malým uzarděním přiznávám, že mě překvapil akademický přístup provázaný s kreativním psaním – Katz vypráví příběh soužití člověka a mikrobů jako dobrodružství, ke kterému má ryzí vztah a zároveň se dokáže téměř mimochodem opírat o publikované zdroje informací. Kniha tak čtenáře obohatí nejen o položku v jídelníčku ale i o střípky jednotlivých atropologických kultur skryté v gastronomii a příbězích jednotlivých potravin.

Další informace a ukázku obsahu naleznete zde.

logo GRADA, zdroj:www.grada.cz
logo GRADA, zdroj:www.grada.cz
logo, zdroj:www.grada.cz
logo, zdroj:www.grada.cz

Kniha Síla přírodní fermentace v překladu Zuzany Ouhrabkové (ze Zkvašeno.cz), která se mi dostala do rukou je vázaným reprintem vydaným nakladatelským domem Grada pod značkou Alferia. Publikace je uvnitř dosti jednotvárná – kromě sépiového odstínu recyklovaného papíru narazíte už jen na řadu černých ilustrací a črt. Text sice používá čtenářsky přívětivý patkový font a širší řádkování (líbivý je také odlišný font nadpisů všech úrovní), ale odstavce jsou dlouhé a z bloku textu se vysouvají pouze jednotabulátorovým odsazením, jak to známe např. u beletrie. Přesto jsem s knihou neměla zásadnější problém a po fotografiích či populárních barvičkách jsem si až tak nestýskala a nechala pracovat vlastní mozek a představivost.

 

obálka, zdroj:www.grada.cz
obálka, zdroj:www.grada.cz

Shrnutí

Katz mne příjemně překvapil a s uznáním ho mohu doporučit každému milovníku jídla. I kdyby jste nakonec k fermentaci nepřilnuli, je to zajímavé a příjemné počtení. Navíc  jsem už dlouho při recenzování nenarazila na knihu, v níž bych si udělala tolik poznámek k citaci. Někde zaujal celý odstavec, jinde jen trefně zasazená věta. Budu se držet zpátky a nahodím jen tři:

  • „Pokud chcete v naší bezpečností posedlé a instantnost oceňující době koupit živé kysané výrobky, musíte dobře hledat a nebo si je vyrobit sami.“ (s. 25)
  • „Lidé mají právo na to, být schopni živit se sami.“(s. 47)
  • „Homo Sapiens bývá náchylný k pocitu přehnané víry ve svou nadřazenost a nadvládu nad okolím. Možná by stálo za to zamyslet se nad slovy připisovaným přímo Louisi Pasterovi: ´Jsou to mikroby, jež tady budou mít poslední slovo´“. (s. 38)

Více z LaCultury...

  • Knihy, volnost a láska30. října, 2024 Knihy, volnost a láska Rebecca Raisin je autorkou romancí čerpajících z příběhů žen, které se odvážily plnit svůj sen, ať už jim život nastražil do cesty jakékoli překážky. Nakladatelství COSMOPOLIS vydává […]
  • Zmizelá místa26. října, 2024 Zmizelá místa Klára Houšková přichází s neocenitelnou publikací s názvem „Zmizelá místa“ uvádějící obce, osady, města a další lokality v Čechách a na Moravě, jež v minulosti z různých důvodů […]
  • Finanční trhy od Oldřicha Rejnuše – Klíčový průvodce světem financí15. října, 2024 Finanční trhy od Oldřicha Rejnuše – Klíčový průvodce světem financí Kniha „Finanční trhy“ od Oldřicha Rejnuše, vydaná nakladatelstvím Grada, je bezpochyby jednou z nejkomplexnějších publikací zaměřených na problematiku finančních trhů v českém jazyce. […]
  • Hlavně všechno přežít4. října, 2024 Hlavně všechno přežít Kniha „Hlavně všechno přežít“ (v originále „How to Survive Everything“), napsaná Ewanem Morrisonem, je fascinující a napínavý thriller, který vás vtáhne do světa plného nejistoty, přežití […]
  • Tobě: Zeptej se Zenu3. října, 2024 Tobě: Zeptej se Zenu Kniha „Tobě: Zeptej se Zenu“ (v originále „An Dich“) od Kódó Sawakiho, jednoho z nejvýznamnějších mistrů zenu 20. století, je duchovním průvodcem, který nás vede k hlubšímu pochopení sebe […]
  • Kouzlení – Náramek přátelství29. září, 2024 Kouzlení – Náramek přátelství Kniha „Kouzlení: Náramek přátelství“ (v originále „Emerald and the Friendship Bracelet (Pixie Magic 1)“) od populární autorky Daisy Meadowsové, s krásnými ilustracemi od Jo Lindleyové, je […]
  • Obrazový průvodce nejkrásnějšími parky ČR25. srpna, 2024 Obrazový průvodce nejkrásnějšími parky ČR recenze knihy Histrocké zahrady: Nejkrásnější parky a zámecké zahrady v Čechách a na Moravě, autor knihy: Petr Dvořáček, nakladatelství: GRADA
  • Do přírody s kapesním atlasem?24. srpna, 2024 Do přírody s kapesním atlasem? Atlasy rostlin obvykle najdete v knihovničkách studentů/učitelů přírodovědných oborů anebo u nadšenců do tvorby zahrad. Navzdory internetovým databázím mají papírové knižní sbírky stále […]
  • Kolik barev má štěstí?15. srpna, 2024 Kolik barev má štěstí? Devadesátník Algernon žije poklidný život. Jeho svět se ale obrátí naruby, když se mu ozve jeho dcera Helena a požádá ho, aby u něj mohla dočasně zůstat i se svou dcerou a jeho vnučkou […]
  • Procházky Prahou Kláry Hášové11. srpna, 2024 Procházky Prahou Kláry Hášové Zajímá vás Praha? Sáhněte po knize Procházky Prahou Kláry Hášové. Díky jejim stránkám si budete moct prohlédnout mramorovou mísu levitující nad trávníkem v zahradách Pražského hradu, […]
  • 50 příběhů pražského metra7. srpna, 2024 50 příběhů pražského metra Kniha "50 příběhů pražského metra" od Michaely Rulíškové, vydaná nakladatelstvím Grada, je jedinečnou publikací, která nabízí pohled do zákulisí jednoho z nejvýznamnějších dopravních […]
  • Hluboký stabilizační systém páteře a bolest zad2. srpna, 2024 Hluboký stabilizační systém páteře a bolest zad Kniha "Hluboký stabilizační systém páteře a bolest zad" od Petra Schlegela se zaměřuje na komplexní problematiku hlubokého stabilizačního systému páteře (HSSP) a jeho vliv na bolesti zad. […]

Co o sobě říci? Žiju v malebné krajince Vsetínských Beskyd a snad právě proto mám ráda spoustu věcí, které souvisí s přírodou. Jako skoro všichni Valaši, i já jsem hodně tvrdohlavá a stejně tak přátelská; ráda poznávám nové lidi a zkouším nové věci. V etapách relaxace (od programu motorová myš) pak není nad šálek lahodného maté a dobrou knihu s uchvacujícím příběhem.