
Mexické fazole, čočka na kyselo, hrachovka… tak tahle luštěninová jídla se v naší polo-vegetariánské kuchyni objevovala ve jménu luštěninového zpestření jídelníčku. Internetové recepty jejich obměn příliš nenabízely. A tak jsem si řekla dost, a nahlédla pod pokličku profesionálky Georginy Fuggleové, jíž kuchařku Luštěniny vydalo nedávno nakladatelství Metafora.
Na úvod by se slušelo autorku představit, protože mnozí z vás o ní možná ještě neslyšeli. Georgina Fuggleová je anglická šéfkuchařka, která má za sebou několik kurzů vaření, pracovala v restauracích (např. pro Green & Blacks) i jako vedoucí jídelny v domě pro seniory. V roce 2010 otevřela s A. Harthovou pop-up restauraci. Už jste o tomto stylu slyšeli? Jedná se o trend oblíbený především v Austrálii a Británii, běžný je i v zahraničí, ale u nás se objevuje spíše výjimečně (od roku 2013). Pop-up je restaurace, kde je součástí jídla unikátní zážitek. Jde o restauraci, která může mít podobu stánku, karavanu nebo třeba jen stolečku v parku, která se objeví a zase zmizí. Pohyb i otevření těchto restaurací sledují zájemci především díky sociálním sítím a internetu obecně. Fugglyová a Harthová měly do 24 hodin vyprodáno. Brzy tak díky vysoké návštěvnosti následovala další otevření. Více se o tom můžete dočíst na jejich webových stránkách.
Už čtvrtým rokem funguje také její blog Fuggle Antics, kde se věnuje nejrůznějším receptům, který má velkou čtenářskou odezvu. Fuggleová spolupracovala také na několika kuchařských knihách. Svou první vlastní knihu Take one pot (pozn. red.: Z jednoho hrnce) vydala v roce 2013. Nedávno také dokončila dětskou knihu Just Add (pozn. red.: Stačí přidat), jíž publikace je ve Velké Británii naplánována na příští rok. Jak se můžete dále dočíst na jejích webových stránkách, věnuje se Fuggleová vegetariánské kuchyni a využití klíčků. Čímž se vracíme k publikaci Luštěniny.
Jedná se o další brožovanou kuchařkou knihu, která svým formátem dodržuje ediční řadu Metafory (např. DETOX, Polévková mánie, Minidobroty k čaji aj.) a pokud si tak vytváříte svou první kuchařskou knihovničku, perfektně zapadne. Její formát ale bude to jediné, co splyne. Jakmile ji otevřete, zajásáte. Autorka je totiž realistkou a nepředpokládá, že by jejími čtenáři byli výhradní konzumenti luštěnin, kteří v nich mají dokonalý přehled. Naopak, chce rozšířit povědomí o rozmanitosti a využití luštěnin, a proto recepty roztřídila podle barev použitých surovin. Vážně. Každá kapitola je z boku barevně označena, což urychluje proces vyhledávání receptu dle vám dostupné či sympatické suroviny.
Ještě předtím je ale na úvodní dvojstraně představena celá rodinka luštěnin, se kterými autorka v knize pracuje. Možná vás překvapí třeba fazole mungo alias vigna zlatá (jsou známy jako historicky první konzumované klíčky v době -3000 př. n. l. v Číně), celkem zapomenutý bob obecný (býval pro vysoký obsah bílkovin doporučován k léčbě kloubních onemocnění) nebo černé fazole (ty lze pro jejich chuť přidávat i do těstíček čokoládových moučníků). Vážně, kolik z nich poznáváte, natožpak používáte v kuchyni?

Popisu vlastností jednotlivých luštěnin se autorka věnuje jen v nezbytné anotaci a o to větší prostor je poskytnut receptům. Jak už tomu jsme z této edice zvyklí, vždy se jedná o celostránkovou fotografii naproti straně s receptem, kde jsou uvedeny jednotlivé suroviny a dobře vylíčený postup přípravy.
Osobně se počítám mezi milovníky rychlého vaření a dostupných surovin (myslím těch, které jsou běžně k mání, aniž by vám udělaly díru do rozpočtu). Luštěniny takové jsou. Jsou zdravé, trvanlivé, cenově poměrně nenáročné, a můžete je koupit sušené, čerstvé i konzervované. Přitom jsou zdrojem zdraví. Jak píše autorka: „Luštěniny jsou ve své podstatě semínko. Nadopovaný balíček zdraví“. Tahle kuchařka zkrátka předčila má očekávání. Ukázku z ní najdete na stránkách nakladatelství. Přeji vám příjemné kulinářské zážitky a dobrou chuť.
Korektura: K.Ch.