Fermentace

Fermentace
Obálka knihy, Zdroj: grada.cz

Fermentované, kvašené, potraviny doprovázejí lidstvo snad od počátku věků. Lidé na celém světě se postupně naučili, že některé jídlo je lepší, když se nechá zkvasit než v jeho syrové podobě. Kvašené jídlo je tu s námi hodně dlouho a našemu organismu skvěle prospívá.

Když jsem viděl v nabídce Grady knížku Fermentace, okamžitě jsem knížkou na jejich stránkách prolistoval, protože je to téma, které mě opravdu velmi zajímá. Dlouho jsem si neuvědomoval, jak je fermentované jídlo zdravé a pro střeva doslova nebeská mana. U babičky na statku se připravovali „kvášáky“, tedy kvašené okurky, kysané zelí, čalamáda. Jak jsem miloval tu kyselou chuť bio zeleniny, která vyrostla na babiččině zahrádce. Hodně věcí se stalo minulostí a zůstaly krásné vzpomínky. Jako pětatřicátník se vracím zpět ke skutečnému jídlu, který dělá mému tělu dobře.

Je zbytečné kupovat drahá probiotika ve formě tablet a podporovat tak vychytralé farmaceutické společnosti, když si můžete probiotika vyrobit a hlavně si užít dobré jídlo a pití. Probiotika mají zázračné účinky na naše střeva a na celkové zdraví. Střeva hrají významnou roli v imunitním systému. Všichni víme, že cukr a rafinované sacharidy jim ubližují, ale kvašené potraviny je léči a posilují.

Kvašená jídla a pití jsou skvělé a chutné pochutiny. Zamiloval jsem se do kombuchy a do kimchi. Je to skvělý, ale platí, že co je dobrý, bývá drahý. Přitom si můžete výborné jídlo a pití vyrobit sami. Byl jsem nadšený obsahem knížky Fermentace a říkal jsem si, tuhle musím mít. Jsem z ní nadšený. V knížce nejenže najdete osvětu fermentace, ale především pěknou sbírku receptů a zkušeností propagátorky fermentace Holly Davisové.

Během pandemie začala moje manželka připravovat vodní kefír, který doma milujeme. Příprava je velmi jednoduchá. Jen je zapotřebí získat společenství SCOBY, ale naštěstí stačí sednout k internetu a zapátrat. Najdete skupiny a fanoušky fermentace, kteří nabízejí SCOBY zcela zdarma, protože u nich doma se jim mimořádně daří a neustále zvětšují svůj počet.

Jako ukázku receptu jsem si vybral právě informace o vodním kefíru. Miluji jeho nakyslou osvěžující chuť.

„Vodní kefír neboli tibicos je společenství SCOBY používané k výrobě nápojů s množstvím probiotik, které podporují zdravé zažívání, imunitu a celkovou pohodu. Chuť vodního kefíru může být různá od poměrně sladké po dost suchou v závislosti na čase, teplotě a poměru použitých ingrediencí. Nejde o stejné SCOBY jako mléčný kefír. Na pohled je sklovité a má křehkou strukturu. Symbiotická kolonie sídlí v polysacharidovém gelu, který tvoří jediný kmen bakterií, jež ho obývají – Lactobacillus hilgardii. Důležité je používat vodu bez chemikálií, které by mohly tyto užitečné bakterie zničit. Toto společenství se rozmnožuje různě rychle, někdy se může přes noc zdvojnásobit, takže ho budete muset dát pryč nebo poslat dál. Jindy výrazně zpomalí.  Pokud se to stane, přijdete kávovou lžičku cukru bohatého na minerály (například melasy) nebo trochu nesířeného sušeného ovoce či malý kousek skořápky vařeného vejce a nepatrné množství jedlé sody. 

Vodní kefír se kultivuje nejprve vložením SCOBY do oslazené vody či jiné tekutiny bohaté na cukry, jako kokosová voda, ovocný džus, oříškové, semínkové či sójové mléko. Společenství se živí dostupnými cukry a produkuje kyselinu mléčnou a octovou, oxid uhličitý a malé množství etanolu (alkoholu), takže výsledný nápoj je mírně šumivý a více či méně kyselý. Zrna vodního kefíru jsou křehčí než ta mléčná a je nutné je krmit každých pár dnů, jinak je zvyšující se kyselost zabije.“

Fermentace
Obálka knihy, Zdroj: grada.cz

Více z LaCultury...

  • Mystický léčitel: Mozek a jeho zdraví praktický průvodce12. listopadu, 2023 Mystický léčitel: Mozek a jeho zdraví praktický průvodce Mystický léčitel: Mozek a jeho zdraví - Praktický průvodce od Williama Anthonyho může být zajímavý pramen znalostí o našem mozku a nervovém systému. Tato kniha nás provází do hlubin […]
  • Mami, mám hlad 213. června, 2023 Mami, mám hlad 2 Kolikrát denně slyšíte od dětí: mami, tati mám hlad. Dcerka s oblibou říká, že by si bříško dalo něco dobrého. Rodič vyjmenovává standardní pokrmy a dítko kýve nesouhlasně s hlavičkou a […]
  • Mami, mám hlad13. června, 2022 Mami, mám hlad Dokud jsem nebyl otcem, netušil jsem, jaká je to věda, připravit malému děťátku příkrm. Mám rád rychlá řešení. Když jsem tehdy utrousil před manželkou, že koupíme přeci přesnídávky z […]
  • Fit recepty pro každého1. září, 2021 Fit recepty pro každého Budu, drahý čtenáři, k tobě otevřený – pěkně fotrovatím. Místo pevné vánočky jako skála mám spíš solidně zaděláno na kynuté těsto. Buchty z kynutého těsta mám velmi rád. Čas od času mě […]
  • V období chřipek se posilněte probiotickým smoothie2. prosince, 2018 V období chřipek se posilněte probiotickým smoothie Žijeme v náročné době. Je třeba vydávat spoustu energie – kdo nepracuje fyzicky, ten chodí po práci cvičit. Skoro nikdo nemá čas si sednout a dát si dopolední svačinku nebo třeba snídani. […]
  • Obrazový průvodce nejkrásnějšími parky ČR25. srpna, 2024 Obrazový průvodce nejkrásnějšími parky ČR recenze knihy Histrocké zahrady: Nejkrásnější parky a zámecké zahrady v Čechách a na Moravě, autor knihy: Petr Dvořáček, nakladatelství: GRADA
  • Do přírody s kapesním atlasem?24. srpna, 2024 Do přírody s kapesním atlasem? Atlasy rostlin obvykle najdete v knihovničkách studentů/učitelů přírodovědných oborů anebo u nadšenců do tvorby zahrad. Navzdory internetovým databázím mají papírové knižní sbírky stále […]
  • Kolik barev má štěstí?15. srpna, 2024 Kolik barev má štěstí? Devadesátník Algernon žije poklidný život. Jeho svět se ale obrátí naruby, když se mu ozve jeho dcera Helena a požádá ho, aby u něj mohla dočasně zůstat i se svou dcerou a jeho vnučkou […]
  • Procházky Prahou Kláry Hášové11. srpna, 2024 Procházky Prahou Kláry Hášové Zajímá vás Praha? Sáhněte po knize Procházky Prahou Kláry Hášové. Díky jejim stránkám si budete moct prohlédnout mramorovou mísu levitující nad trávníkem v zahradách Pražského hradu, […]
  • 50 příběhů pražského metra7. srpna, 2024 50 příběhů pražského metra Kniha "50 příběhů pražského metra" od Michaely Rulíškové, vydaná nakladatelstvím Grada, je jedinečnou publikací, která nabízí pohled do zákulisí jednoho z nejvýznamnějších dopravních […]
  • Hluboký stabilizační systém páteře a bolest zad2. srpna, 2024 Hluboký stabilizační systém páteře a bolest zad Kniha "Hluboký stabilizační systém páteře a bolest zad" od Petra Schlegela se zaměřuje na komplexní problematiku hlubokého stabilizačního systému páteře (HSSP) a jeho vliv na bolesti zad. […]
  • Jak najít práci v 21. století1. srpna, 2024 Jak najít práci v 21. století Kniha "Jak najít práci v 21. století" od Jana Tegze je moderním průvodcem světem pracovního trhu v dnešní digitální éře. Jan Tegze, uznávaný odborník na recruitment a HR, v této publikaci […]