
Česká publicistka Dagmar Heřtová ráda spojuje cestování s jídlem a jídlo s psaním. Pokud tedy máte rádi gastroturistiku dle osvědčených tipů, určitě byste neměli minout jak její blog, tak dle něj vytvořenou knihu Vidličkou po mapě… aneb gastronomická odysea a jiná kulinářská dobrodružství, kterou vydalo nakladatelství ARGO.
„Gastro cestování je způsob turistiky, který se zaměřuje na poznávání a ochutnávání místní kuchyně a gastronomických tradic. Tento trend se začal rozvíjet v 90. letech 20. století, kdy se zvýšil zájem o exotické a autentické chutě a kultury. Gastro cestování se stalo populární díky rozvoji internetu, cestovních časopisů, televizních pořadů a blogů o jídle,“ praví k tomuto trendu AI vyhledávače Bing.

Jedním z takových zdrojů je i blog Taste Journey, kterýnabízí pestrou paletu receptů a článků o národních kuchyních. Před deseti jej založila právnička s vášní pro dobré jídlo, Dagmar Heřtová, která pobývá střídav+ v České republice a Velké Británii. Právě britrská kuchyně odstartovala její psaní o zahraničních chutích. Jak uvádí vydavatelství Argo: „Pět let přispívala recepty a články na web lidovky.cz a do víkendové přílohy Lidových novin Relax. Od roku 2018 píše pravidelné gastroglosy pro irozhlas.cz. V respektovaném kulinářském časopise Gurmet má již třetím rokem pravidelnou rubriku Letem světem, kde představuje zahraniční kuchyně a doporučuje vybrané recepty ze světa. Navíc v něm publikuje články o Spojeném království pod názvem Úžasná Británie. V roce 2017 vydala knihu Bylinky na mém stole, čímž završila pravidelné účinkování v pořadu Kouzelné bylinky. Spolupracovala na několika reportážích a příspěvcích pro tv pořad Peče celá země.“
Bližší informace ke knize i ukázku k prolistování naleznete na webu nakladatelství – zde.

Kniha Vidličkou po mapě je vydána jako paperback s polotvrdou obálkou s klopami. Nutno podotknout, že snad prvně v životě jsem byla spokojená s rozměry klop a využívala je jako pohodlné záložky při čtení kdekoli v knize. Často se mi totiž stává, že se klopy dají používat jen v první či poslední třetině knihy.
Celkem 360 stran knihy je rozděleno na osm kapitol, které čtenáře provedou britskou, českou, americkou, rakouskou, ukrajinskou, italskou, francouzskou, belgickou a španělskou kuchyní. Samotný text je psán vypravěčskou nebo reportážní formou a dobře tak čtenáře láká oddat se toulkami své fantazie nebo se rovnou vydat potěšit chuťové pohárky. A pokud nejste cestovatelský tip, ale stejně byste rádi ochutnali, pak oceníte recepty, které se v knize nachází. Je dobré podotknout, že patrně na úkor efektivnějšího rozložení na stránku je pracovní postup psány drobnějším písmem.

Publikace je zdařilá i po grafické stránce. Redakce se nebojí systematického použití barevných stránek pro oddělení kapitol a recepty. Samotným gastro článkům nechybí podnadpisy, notně strukutorvané odstavce, přímá řeč ani barevné doprovodné fotografie (bez popisku). Ačkoli kniha není právě nejlehčí, abyste si s sebou vzali v létě k vodě, nějaké úsilí vynaložte. Nabízí zajímavé postřehy i recepty.
Autorka knihy v pořadu Radiožurnálu, zdroj: www.youtube.com