Čtyřhodinový projekt potřetí. Tentokrát s cílem udělat z vás šéfkuchaře.

Tim Ferriss musí být naprostý blázen. Nebo génius. A dost možná obojí. Ferda Mravenec by mu mohl závidět, do tolika řemesel totiž nefušuje ani on. Po Čtyřhodinovém pracovním týdnu (Jan Melvil, 2010) a Čtyřhodinovém těle (Jan Melvil, 2011) přichází Tim Ferriss se Čtyřhodinovým šéfkuchařem (Jan Melvil, 2013). Ačkoliv zde je název použit spíš ze setrvačnosti. Tuhle téměř 700 stránkovou bichli, ač je po okraj naplněna barevnými fotografiemi a kresbami, totiž nemáte šanci za čtyři hodiny přečíst. Natož vyzkoušet víc než pár receptů. Pokud bude Tim pokračovat v nastoleném modelu, kdy je každá další kniha tlustší  a obsáhlejší, nechci vidět, jak budou vypadat jeho další díla.

Právě barevnost a množství fotografií je to, co Čtyřhodinového šéfkuchaře na první pohled odlišuje od svých předchůdců, což konec konců prozrazuje už designově velmi povedená obálka. Jak je ve Ferrissových knihách zvykem, a jak také napovídá podtitul knihy (Snadná cesta k tomu, abyste vařili jako profíci, naučili se cokoliv a dobře se vám žilo), není kniha jen tím, čím se na první pohled zdá být – tedy kuchařkou. Ačkoliv hlavním těžištěm zůstávají recepty, mimochodem detailní natolik, že se s nimi vypořádá i naprostý kuchařský ignorant, nemalou část knihy tvoří i Timovy postřehy ze života a návody typu: jak se naučit zrychlené čtení, jak se v krátkém časovém rozpětí naučit světový jazyk, jak chytit na náměstí holuba, oškubat jej a připravit ke konzumaci, jak ulovit a vyvrhnout jelena nebo jak spořádat za 20 minut kýbl zmrzliny Ben&Jerry’s (obsahující 15 000 kalorií a 500 gramů tuku!). Tento výčet není ani zdaleka definitivní.

Dílko je rozděleno na čtyři celky. V tom prvním, Po domácku, se naučíte kuchařské základy – tedy kromě nevšedních receptů i způsoby úpravy pokrmů, profesionální krájení, kombinování ingrediencí a chutí. Druhá část, Nadivoko, byla pro mne osobně nejméně užitečná. Ukazuje, jak přežít v divočině, jak opéct veverku, vykuchat vysokou zvěř, a samozřejmě i nějaké ty recepty. Zato třetí část s titulem Vědecky představuje skutečně poutavé čtení. Tim zde na konkrétních příkladech vysvětluje chemické i fyzikální procesy, jakými jsou například vaření pod tlakem, emulgace nebo dehydratace. Pobaví například proces zavzdušňování vína, jehož princip užívají znalci po celém světě – lehké zakroužení obsahu po stěnách sklenice uvolní buket. Tim na to jde trochu brutálněji – s ponorným mixérem. Someliéra asi neošálíte, přátele u večeře nejspíš ano. Profesionálně se snaží odpovědět na otázku, co dělá z šéfkuchaře skutečného profesionála.

Na závěr se sluší knihu zhodnotit. Jestli je v něčem Tim Ferriss skutečným mistrem, pak je to učení se. A v těsném závěsu jde marketing kolem jeho knih. Podíváte-li se na reakce amerických čtenářů, uvidíte velmi rozporuplné reakce – někteří střílí plné počty, jiní knihu zadupávají do země a označují ji za ztrátu času a vyhozené peníze. Dle mého názoru ta druhá skupina nepochopila, že ke Čtyřhodinovému šéfkuchaři musí přistupovat stejně, jako Tim Ferriss k životu – tedy s pořádným nadhledem. Poté pochopíte, že vás kniha nenaučí v zásadě nic převratného, ale pobaví vás a ukáže vám spoustu drobností, které mohou v mnohém váš život zlepšit, budete-li chtít. A to nejen v kuchyni.

Více z LaCultury...

  • Obhajoba tichého hloubání18. července, 2015 Obhajoba tichého hloubání V této recenzi se vrátíme k jednomu sice ne úplně aktuálnímu titulu, který ovšem stojí za pozornost. Zbystřit by měli zejména lidé se sklony k introverzi, kteří podle autorky Susan Cainové […]
  • Budoucnost je teď. Ale co bude zítra?11. července, 2015 Budoucnost je teď. Ale co bude zítra? Nakladatelství Jan Melvil Publishing uvedlo v květnu 2015 na knižní trh novinku Druhý věk strojů amerických akademiků Erika Brynjolfssona a Andrewa McAfeeho. Kniha se stala New York Times […]
  • Paleo kuchařka pro všechny, kdo chtějí dobře jíst 18. ledna, 2015 Paleo kuchařka pro všechny, kdo chtějí dobře jíst O paleu jste už pravděpodobně slyšeli. Současný dietní trend, který zatím úspěšně odolává neúprosnému víru času, a na rozdíl od jiných „sezónních” diet se tváří, že se ještě nějakou chvíli […]
  • Optimismem za lepší svět 27. prosince, 2014 Optimismem za lepší svět Jste pozitivně naladěni? Dnes budeme recenzovat listopadovou novinku nakladatelství Jan Melvil Publishing. Originál napsaný americkým profesorem psychologie Martinem Seligmanem s titulem […]
  • Život v pralese? Není to až taková romantika 20. července, 2014 Život v pralese? Není to až taková romantika Dnes se podíváme na v současnosti nejaktuálnější titul nakladatelství Jan Melvil. Americký akademik Jared Diamonda setřídil soudobé poznatky evoluční biologie a zkušenosti získané při […]
  • Přemýšleli jste někdy o tom, jak myslíte? 24. května, 2014 Přemýšleli jste někdy o tom, jak myslíte? Proč by vás kniha Myšlení, rychlé a pomalé měla zajímat? Protože má váš mozek schopnost myslet. Jak funguje myšlení a proč je nedokonalé? Přesně to a ještě mnohem víc se dozvíte v první […]
  • Sudetský dům20. dubna, 2025 Sudetský dům Dnes bych se s vámi ráda podělila o dojmy z prvního dílu Sudetského domu. Celkově se jedná o trilogii, kterou napsal Štěpán Javůrek. Skončila druhá světová válka. Hitler je mrtev a […]
  • Ignis fatuus17. dubna, 2025 Ignis fatuus Máte rádi urban legends? Ano? Na Šumavě taky, ale říkají tomu babské povídačky. Příběhy plné bludiček, tajemných postav, temných hvozdů a tajemství společně s poutavým vyprávěním se na […]
  • Marta děti nechce16. dubna, 2025 Marta děti nechce Může cesta do Santiaga člověku změnit život? Urovná si v sobě své priority a díky sáhnutí si na pomyslné dno přehodnotí své dosavadní žití? O tom všem vypráví v knize Marta děti nechce […]
  • Svatební košile15. dubna, 2025 Svatební košile Svatební košile je název balady od K. J. Erberna, která je použitá na začátku knihy. A pokaždé, když ji čtu, mě mrazí. U nové knihy od Terezy Bartošové jsem věděla, že se jedná o […]
  • Návrat13. dubna, 2025 Návrat Knihu Návrat od Petry Dvořákové  jsem dostala k recenzi od nakladatelství Host Brno v rámci nově navázané spolupráce. Moc děkuji. Sama autorka prožila v klášteře několik let, kam […]
  • Anglická zahrada9. dubna, 2025 Anglická zahrada Máte rádi knihy dle skutečných událostí či jimi inspirované? Pokud ano, tak zbystřete. Jelikož mi byla doporučena tato kniha s tím, že na ni nikdy nezapomenu, nemohla jsem se dočkat až […]

Studovaný žurnalista, povoláním marketér, ve volném čase muzikant a čtenář. Nejraději čtu a recenzuji knihy o vědě, osobním rozvoji a biografie.