Kam v létě na festival?

Vypsaná fixa, zdroj: SonyBMG

Výběr je obrovský, ne nadarmo je Česká republika zemí s největším počtem festivalů na hlavu – donedávna ovšem ještě kvantita silně převyšovala kvalitu. Začalo se ale blýskat na lepší časy a zdá se, že někteří pořadatelé se konečně začínají probouzet – vozí zahraniční velká jména, nebojí se ale ani menších, teprve vycházejících hvězd světové hudby. Mnohé festivaly už díky bohu rezignovaly na bezhlavé protáčení stále stejných domácích jmen (dřív jsem měla pocit, že spolu několik českých kapel vlastně jen jede koncertní šňůru). Šanci dostávají i nenápadnější či teprve se rozjíždějící čeští hudebníci. Zkrátka když pořadatelé svým bezpohlavním festivalům vtisknou nějakou specifickou podobu, koncepci a tvar, který bude pro diváky atraktivní a který bude mezi ostatními festivaly jasně rozeznatelný, to pak budeme moci konečně jásat, kolik že tu máme hudebních festivalů.

100°C, zdroj: SonyBMG
100°C, zdroj: SonyBMG

I já jako festivalový divák jsem se za ty roky dost změnila – změnil se vkus, přátelé a jejich ochota jet, odolnost vůči povětrnostním vlivům, vůle k tomu kašlat tři dny na hygienu, přihlásila se nechuť vůči monstrakcím (to je důvod, proč se stále zdráhám vyrazit na slovenskou Pohodu, festival, který u nás nemá obdoby a velice mě láká), přišla osobní finanční krize, která naznačuje, že vyrazit si na nějaký ten fesťák do Čech by mě asi zruinovalo, a tak to letos vidím pravděpodobně zase na Colours of Ostrava – dle mého názoru festival s jedním z nejzajímavějších „ksichtů“ a koncepcí u nás, navíc v příjemném prostředí centra Ostravy. Hlavním z tahounů tohoto ročníku je Jamie Cullum, americký jazzpopový zpěvák a klavírista, který byl před pár lety mým velkým oblíbencem, takže přijet si ho omrknout a poslechnout je víceméně mou povinností.

A kam se vydáte vy?

Více z LaCultury...

1 komentář

  1. Jen taková malá oprava – Jamie (jehož hudbu miluju, jen tak mimochodem)je Brit každým coulem. Kdeže Amerika, takové zajímavosti se rodí z devadesátidevíti procent v Británii.

Komentáře jsou uzavřeny.