SHF nabídne týden plný hudebních osobností

IMG 2696

Jubilejní ročník SHF má skvělý ohlas u odborné i široké veřejnosti, kdy nabídl v nedávné době balet v kostele, koncerty Pavel Haas Quartetu, Collegia 1704 či Radka Baboráka. Nyní se překlenul do své druhé poloviny, kdy nabídne ještě 9 produkcí sahajících od raného středověku představovaného Scholou Gregorianou Pragensis, přes italské virtuózní baroko v podání Jiřího VodičkyBarocco Sempre Giovanne až po uvedení děl Haydna a Vaňhala studentským orchestrem Ostrava Youth Orchestra s dětským sborem Permoník společně s talentem mladé generace, sopranistkou Veronikou Rovnou, a uznávanou mezzosopranistkou Markétou Cukrovou pod taktovkou Vojtěcha Spurného.

Hlavními hvězdami nadcházejícího týdne budou nejprve Dan Bárta, který vystoupí s Robert Balzar Triem a Filharmonií Brno ve špičkově vystavěném crossoveru, kdy je koncipován výhradně pro jubilejní ročník SHF. Dále legenda barokního violoncella Christophe Coin, který vystoupí s nově sestaveným Festivalovým barokním orchestrem AD HOC pod uměleckým vedením Heleny Kornfeld Zemanové. „Jsem upřímně rád, že se mi podařilo Christopha Coina pro náš letošní festivalový ročník získat. Je to opravdová legenda staré hudby, která je spjata s Ensemble Baroque de Limoges či prestižním smyčcovým kvartetem dobových nástrojů Quatuor Mosaïques a má na svém kontě přes 50 alb té nejvyšší kvality. Je to zkrátka interpret, jehož koncerty stojí za to zažít!“ dodává ředitel SHF profesor Igor Františák.

A Dmitrij SitkoveckijIvem Kahánkem v doprovodu New European Strings Chamber Orchestra – to je spojení, které zaručuje opravdový zážitek. Dlouhodobě a celosvětově uznávaný špičkový houslista a dirigent Sitkoveckij se měl původně představit v Mendelssohnově Dvojkoncertu d moll pro housle, klavír a smyčce (1823) s pianistou Janem Bartošem. Kvůli jeho náhlé hospitalizaci jej však aktuálně nahradí jeden z vůbec nejuznávanějších českých umělců, prvotřídní pianista Ivo Kahánek. Tento moravskoslezský rodák nevšední emocionální síly si získal pověst jednoho z nejpůsobivějších umělců své generace. Na svém kontě má prestižní vystoupení např. s Berlínskou filharmonií, Mahler Chamber Orchestra, Wiener Symphoniker, BBC Scottish Symphony Orchestra Glasgow, Essener Philharmoniker, Orchestrem WDR Kolín nad Rýnem, Tonhalle-Orchester Zürich či na festivalu BBC Proms. Na SHF se v posledních letech představil především se sopranistkou Martinou Jankovou.

Závěr festivalu nabídne barokní operu s loutkami Acis a Galatea v podání Collegia Mariana se sólisty a souborem Buchty a loutky a závěrečný koncert, na kterém zazní Fialovo Stabat Mater a Janáčkova Glagolská mše.

Více z LaCultury...