Maková válka

files e 4811 makova valka
Obálka knihy, Zdroj: hostbrno.cz

Rin žije u poručníků. Aby se vyhnula nechtěnému výhodnému sňatku, který pro ni domluvili, rozhodne se začít studovat a dostat se na prestižní vojenskou akademii Sinegard. Když uspěje, je to překvapení pro všechny, nejvíc však pro samotnou Rin. 

Být na Sinegardu snědá venkovská holka z jihu však není lehké. Rin se musí nejen soustředit na studium, ale také bojovat s předsudky svých spolužáků. Když zjistí, že oplývá smrtonosnou nadpřirozenou mocí, její život se od základů změní. Při poznávání svého nadání se navíc dozví, že bohové, kteří byli považování za mrtvé, jsou živí až příliš, a že na ovládnutí jejich schopností závisí víc než přežití na škole. Protože i když v Nikanské říši vládne mír, Mukenský svaz na mořem touží rozšířit své území. A tak může třetí maková válka vypuknout kdykoliv.

Autorkou knihy Maková válka, kterou v českém překladu vydalo Nakladatelství Host, je čínsko-americká spisovatelka R. F. Kuang. Ta se narodila v Číně a v roce 2000 emigrovala s rodiči do USA. V současnosti studuje na univerzitě v Cambridgi a zabývá se moderní čínskou historií. Maková válka je jejím debutem, na který navázala dvěma pokračováními. Za svou trilogii získala cenu Astounding Award a byla nominována na ceny Hugo, Nebula a Worl Fantasy Award.

Kniha je rozdělená na tři části. V první je hrdinka studentkou prestižní Akademie, ve druhé a třetí se dostává na frontu, kde se setkává s nepříteli a jejich krutostí. První část knihy se od ostatních liší. Zaměřuje se na studium, seznamuje čtenáře s historií Nikanské říše, poměry, které zde panují, s náboženstvím a s tím, jak funguje Rinina moc. Stylem psaní připomíná young adult romány. To se však velmi rychle změní ve chvíli, kdy Mukenský svaz zaútočí.

Tyto kapitoly totiž obsahují brutální a detailní popisy války, a tak kniha není vhodná pro citlivější čtenáře. Dějová linka s nadpřirozenou schopností je zajímavá a hezky zapadá do celkového konceptu příběhu. Rin je sympatická hrdinka, která má své dobré i špatné stránky, a tak působí až na několik scén, kdy po týdnu bez jídla a vody normálně funguje, docela uvěřitelně. Zaujmou také vedlejší postavy, například velitel Rininy jednotky nebo její mistr na akademii. Protože se jedná o první díl trilogie, slouží kniha hlavně jako úvod do série. Nastíní budoucí zápletky a nabídne nečekaný konec, který vás přiměje sáhnout po dalším dílu.

files e 4811 makova valka
Obálka knihy, Zdroj: hostbrno.cz

Více z LaCultury...

"Nikdy nejsi moc starý na to, abys mohl začít znovu snít nebo se vydat za dalším cílem." C.S. Lewis