Vítejte ve světě zaklínačů

jujutsu kaisen 1
Obálka knihy, Zdroj: crew.cz

Júdži Itadori je obyčejný středoškolák, který oplývá výjimečnou silou a fyzickou zdatností. V životě ho trápí pouze jediná věc. Má starost o svého nemocného dědečka, kterého každý den navštěvuje v nemocnici.

Když jeho kamarádi z klubu pro výzkum okultních jevů prolomí pečeť prokletého artefaktu, který se nacházel na pozemcích školy, celou budovu zaplaví příšery. Júdži, věrný slibu, který dal svému dědečkovi, se vypraví mezi ně, aby přátelům pomohl. Netuší však, že se již brzy dostane do světa zaklínačů ani to, že si nad sebou podepíše rozsudek.

Mangu Jujutsu Kaisen napsal/a a nakreslil/a autor nebo autorka, který/á se ukrývá pod pseudonymem Gege Akutami. V Česku mangu vydává Nakladatelství CREW, na jehož stránkách si můžete prohlédnout i listovací ukázku.

Kresba je detailní a přehledná. To oceníte zejména ve scénách, které zobrazují souboje. Důraz je ale kladený především na výrazy postav, které jsou někdy opravdu zábavné. Hlavní hrdina Júdži Itadori je sympatický. Líbí se mi zejména jeho snaha žít takový život, aby před smrtí ničeho nemusel litovat. Jeho přátelé z okultního kroužku moc prostoru nedostali, místo nich se příběh věnuje jeho novým spolužákům – zaklínačům a jejich učiteli. Tyto postavy jsou originální a zajímavé, a tak si vás hned získají.

Autor/ka se nezdržuje zbytečným vysvětlováním a odhaluje jen to, co je pro příběh nezbytné. Již od začátku nasadil/a rychlé tempo vyprávění, a tak jsou čtenáři svědky hned několika klíčových událostí: smrti dědečka, nalezení artefaktu, odhalení Júdžiho výjimečnosti, která mu, alespoň zatím, zachránila život, nástupu na novou školu a následně první mise. Prostředí, ve kterém se příběh odehrává, se zdá být promyšlené. Skvěle funguje hlavně propojení normálního a zaklínačského světa. Vysvětlení toho, jak to je vlastně s kletbami, je logické a dokonale zapadá do konceptu, který autor/ka vytvořil/a. Kromě akce je důležitou součástí příběhu i humor.

První díl Jujutsu Kaisen tak představuje svět zaklínačů, který zaujme každého čtenáře, který má rád zábavné akční příběhy okořeněné špetkou nadpřirozena.

jujutsu kaisen 1
Obálka knihy, Zdroj: crew.cz

Více z LaCultury...

"Nikdy nejsi moc starý na to, abys mohl začít znovu snít nebo se vydat za dalším cílem." C.S. Lewis