Razovity Manifest (ne)přizpůsobivosti

Filip Šimeček je nejen pedagog, knihkupec, člen souboru Divadlo vysokozdvižného soumara a náš redaktor, ale také autor anarchisticky laděné novely Dovolená v Dubaji. Momentálně si můžete přečíst také jeho novelu Manifest (ne)přizpůsobivosti. 

Hlavní postavou knihy je středoškolský pedagog hledající další práci, který se nějakou dobu živí jako „placený Ostravak“. Jak jsi přišel na ten nápad, je inspirací např. skutečný zážitek z tramvaje?

Jistě! Ostravu musíš brát s nadhledem, anebo ji začneš nenávidět. Pokud bydlíš v Ostravě, bizarní situace zažíváš skoro každý den. Třeba ta úvodní kapitola je založena na reálné situaci. Ovšem nejsilnější podezření, že ostravské buranství je finančně podporovaným kulturním fenoménem, přišlo v době, kdy Ostrava bojovala s Plzní o titul Evropské hlavní město kultury. Kampaň byla postavena na billboardech s chachary ušmudlanými od uhlí.

V knize se hojně vyskytuje zachycení ostravského dialektu a moravského nářečí či bez obav používané vulgarismy – byl jsi nějak usměrňován ze strany korektury? Myslíš, že to ovlivní počet čtenářů?

Právě že naopak. Zatímco nakladatel ocenil autenticitu sdělení, vulgarismy mi vyčítali někteří čtenáři. Nutno podotknout, že peprná slovíčka nebyla použita samoúčelně; objevují se v těch kapitolách, které jsou přepisem reálných situací.

Kde ti kniha vychází? Přeci jen, je dost rázná a nebere si servítky…

Kniha vychází u Petra Štengla, který se často zaměřuje na sociálně kritické texty. Zmiňme třeba velmi kvalitní román Milana Kohouta Proveď vola světem, volem zůstane. Co se týče usměrňování, diskuse nad textem samozřejmě proběhly, ale v porovnání s většími nakladatelstvími je Petr Štengl maximálně přístupný kompromisům. Na druhou stranu, nakladatel se na knižním trhu orientuje lépe než autor a ví, co na čtenáře funguje či nefunguje. Pokud doporučí nějaké škrty, je to v zájmu autora.

 Plánuješ nějakou akci spojenou s knihou?

Poprvé jsem knihu představil v Praze, minulý týden jsem měl autogramiádu ve Frýdku-Místku. Během ledna bych se měl s knihou objevit v mé rodné Opavě a v jednání je i Olomouc, Třinec a Ostrava. Stačí sledovat facebookové stránky „Manifest /ne/přizpůsobivosti“, kde o veškerých novinkách spojených s knihou pravidelně informuju. Byl bych moc rád, kdyby kniha výrazně přispěla do celospolečenské diskuse.

Jak dlouho jsi na knize pracoval? (pozn. vychází až po době hospodářské krize, nezaměstnanost v ČR je aktuálně rekordně nízká)

Původní povídku, z níž kniha vychází, jsem napsal v roce 2014. Do současné podoby jsem pak text přepracoval o dva roky později. A k té nezaměstnanosti: ano, je rekordně nízká, ale na druhou stranu se silně rozrůstá fenomén pracující chudoby. Lidé pracují od rána do večera, ale platy mají tak nízké, že nejsou schopni finančně vyjít.

Musím přiznat, že jakožto absolventka žurnalistiky pracující momentálně na Úřadu práce, jsem viděla většinu použitých situací z více stran, a přiznávám, že jsem se báječně pobavila. Jak bys ale charakterizoval cílovou skupinu čtenářů Ty sám?

Cílová skupina jsme my všichni. Na první pohled se může zdát, že nízké mzdy a otřesné pracovní podmínky se mohou týkat pouze lidí nevzdělaných a nekvalifikovaných, ale pravda je taková, že do situací, které popisuju v knize, se může dostat každý z nás. Připomeňme třeba případ děkana Slezské univerzity, který přišel po zrušení katedry o zaměstnání a po nekonečných pokusech najít si novou práci skončil  nakonec na ulici.

Anotace  uvádí, že se jedná o mnohdy autentické svědectví o pracovních podmínkách 21. století. Měls taky nějakou prima brigádu, která tě inspirovala nebo jde spíše o historky z doslechu?

Historky z doslechu tam, myslím, nejsou vůbec. Buď jde o mé autentické zkušenosti, anebo jsem si kapitoly zcela vymyslel. Případně jsem ze skutečných událostí vycházel volněji.

 

V knize se objevují odkazy na Orwela, ať už přímé nebo v narážce (číslo na ÚP dostane hlavní postava 1984). Máš k němu blízký vztah?

Dobrý postřeh! Orwell není jediným autorem, na kterého v novele poměrně silně pomrkávám. Ano, Orwell je můj oblíbený autor, nejen z důvodu, že poměrně trefně předpověděl, jak bude vypadat společnost ve 21. století, ale i proto, že dokázal z anarchistických pozic zformulovat kritický postoj k různým formám totalit.

Mimo jiné věří hlavní postava v Sokratovu myšlenku, že „každý to vědění má v sobě, jen ho objevit“. Praktikuješ jako pedagog totéž?

Rozhodně! Vždycky jsem měl štěstí na velmi chytré a inspirativní studenty a nejinak je tomu i v současnosti. Sokratovské metody v podstatě odpovídají požadavkům moderního školství, jako je například Hejného metoda.

 

korektura: K.Ch.

 

Více z LaCultury...

  • Muž s kloboukem a podmanivě potměšilým humorem27. května, 2023 Muž s kloboukem a podmanivě potměšilým humorem Nakladatelství Argo vydalo knihu, na níž čekala řada fanoušků. Jedná se o biografii autora natolik schopného připoutat lidi očima do víru dění humorného i napínavého, že mu v roce 1998 za […]
  • Duna17. května, 2024 Duna "Duna" Franka Herberta, poprvé vydaná v roce 1965, je považována za jedno z největších děl science fiction všech dob. Tato kniha, která je prvním dílem rozsáhlé série, představuje […]
  • Čarodějnice16. prosince, 2023 Čarodějnice "Čarodějnice" od Camilly Läckberg je dalším klenotem v řadě jejích napínavých detektivních příběhů, který vás vtáhne do temného světa záhad a tajemství v malebném švédském přímořském […]
  • Hudební festival Hrady CZ se po Kunětické hoře představí na Rožmberku nad Vtavou29. července, 2014 Hudební festival Hrady CZ se po Kunětické hoře představí na Rožmberku nad Vtavou Hudební festival Hrady CZ se po Kunětické hoře představí 1. a 2. srpna v jihočeském Rožmberku nad Vltavou. Festival v rámci svého desetiletého výročí návštěvníkům nově nabízí kromě […]
  • Duše divadelní postavy aneb výstava kostýmu scénografie12. dubna, 2010 Duše divadelní postavy aneb výstava kostýmu scénografie Předmětem oboru studentů divadelní akademie muzických umění je naučit se vycítit dramatičnost a vlastnosti prostoru a postavy. Koncepce výuky proto respektuje různá východiska […]
  • Pohádky z lesa – Co si stromy šeptají2. listopadu, 2022 Pohádky z lesa – Co si stromy šeptají Po dvou letech vychází u nakladatelství Grada pokračování Pohádek z lesa s podtitulem Co si stromy šeptají. Hlavními hrdiny je strakapoudí páreček Ema a Ota, kteří se naplno věnují […]
  • Chtěli byste vědět, kde rostou peníze?10. dubna, 2014 Chtěli byste vědět, kde rostou peníze? Pak neváhejte a zastavte se v knihkupectví. Stromeček ověšený bankovkami tam sice nenajdete, zato se tam můžete dopátrat nové naučné publikace pro děti Kde rostou peníze aneb první čtení o […]
  • Geometrické posúvače Viktora Hulíka na výstave Ars Geometrica (-1993+)6. února, 2013 Geometrické posúvače Viktora Hulíka na výstave Ars Geometrica (-1993+) Geometrická abstrakcia predstavuje jednu z tendencií vo výtvarnom umení, ktorá prešla zaujímavým vývojom, rôznymi autorskými prístupmi, originálnymi modifikáciami a syntézami, […]
  • Slovanská Kráska Na lovu Zvířete23. června, 2018 Slovanská Kráska Na lovu Zvířete Jako by byli autoři i čtenáři již uvykli americkým superhrdinům, otevřela se nová studnice zapomenutých postav. Slovanská mytologie a tajemstvím opředené Rusko. Tentokrát ale nemluvíme o […]
  • Vědět, chtít a moci10. ledna, 2024 Vědět, chtít a moci Lenka Švecová a Jaromír Verber se tématu enviromentu věnují v publikaci Udržitelnost a udržitelný management, kterou vydává nakladatelství GRADA v rámci edice Expert. Jedná se ještě o obor […]
  • Lobo: Poslední Czarnian21. března, 2024 Lobo: Poslední Czarnian Czarniani byla mimořádně mírumilovná rasa. Dokud se nenarodil Lobo. Toho nenapadlo nic jiného než celý svůj svět zahubit. Nesmyslná genocida jeho rasy měla přinést jediné - Lobo bude […]
  • Piraňa 3D: I krmení rybek může být zábava8. října, 2010 Piraňa 3D: I krmení rybek může být zábava Do kin s poměrně velikým zpožděním přichází remake klasického béčkového hororu ze sedmdesátých let. Přes počáteční nedůvěru v celý projekt, který během natáčení provázely nejen finanční […]

Co o sobě říci? Žiju v malebné krajince Vsetínských Beskyd a snad právě proto mám ráda spoustu věcí, které souvisí s přírodou. Jako skoro všichni Valaši, i já jsem hodně tvrdohlavá a stejně tak přátelská; ráda poznávám nové lidi a zkouším nové věci. V etapách relaxace (od programu motorová myš) pak není nad šálek lahodného maté a dobrou knihu s uchvacujícím příběhem.