Tizian i Warhol se na vás těší v Olomouci!

 

Výstava se uskuteční v pěti prostorách. Expozice výtvarné kultury devatenáctého století a první a druhé poloviny dvacátého století lze zhlédnout v Muzeu moderního umění. V Arcidiecézním muzeu je vystaveno staré umění. Nelze opomenout i dokumentační část, ve které jsou zobrazeny zásadní okamžiky z dějin olomouckého sběratelství umění, mecenátu.

Návštěvníci se mohou těšit na opravdové umělecké skvosty – malby, kresby, grafiky, středověké knižní malby, sochy, nábytek, medaile či mince. Hlavní atrakcí, můžeme-li to tak nazvat, je však obraz, který nám závidí celý svět. Proslulý italský renesanční malíř Tiziano Vecelli namaloval v letech 1550–1576 mýtus o hudebním souboji Appolona a Marsya. Příběh začíná tím, že satyr Marsyas nalezl píšťalu, kterou předtím odhodila bohyně Athéna. Naučil se na ni hrát, zdokonaloval se, až nabyl dojmu, že je schopen vyzvat na souboj samotného Apollóna. Ten ho však se svou lyrou porazil a za jeho troufalost nechal Marsya stáhnout z kůže. K tomuto obrazu existuje mnoho interpretací, například interpretace v duchu novoplatónských představ.

Apollón a Marsyas; zdroj: http://www.olmuart.cz

Přijdou si na své milovníci devatenáctého století v zastoupení Václava Myslbeka, Vojtěcha Hynaise, bratří Mánesů. Zájemci mladšího umění si přijdou taky na své. Jednu z nejmladších a dynamicky se rozvíjejících muzejních sbírek zase může reprezentovat autorská kniha s řadou grafických listů amerického malíře, grafika a filmového tvůrce Andy Warhola.

Součástí výstavy je také bohatý doprovodný program včetně komentovaných prohlídek a přednášek.

Termín: 25. 10. 2012 − 31. 3. 2013

Otevírací doba: úterý až neděle od 10.00 do 18.00

Vstupné: 50 Kč (každou středu a neděli vstup volný)

Děti a mládež ve věku od 6 do 18 let, studenti, důchodci a osoby se zdravotním postižením zaplatí snížené vstupné za 25 Kč.

Více z LaCultury...