Hrdinka s dračíma očima, elfími oušky a lidskou houževnatostí

Milí čtenáři fantasy, také máte dojem, že příběhů o dracích není nikdy dost? Cože, že téma dračích jezdců je už obehrané? No, pravda, některé kousky by byl člověk raději nikdy neotevřel. Takže když jsem bezradně a mlsně stála v milovaném oddělení, zaujalo mne Paoliniho doporučení na přebalu indigově modré knihy Dračí oči: Čarodějka od Kristiny Hlaváčkové.

Zprvu jsem přemýšlela, jestli autorka nežertuje. Hlavní hrdinkou je totiž šestileté děvčátko, pardon princezna Elena z rodu Leon, která jak už to tak v těchto knihách bývá, radši tajně pozoruje starší bratry na bojišti, nežli vyšívá gobelín na balkónku. Vzhledem k prokázaným schopnostem, je jí však jednoho dne dovoleno připojit se k výcviku a o dva roky později je z ní zdatná bojovnice. Přesto se jí trochu třesou kolena, když se na vyjížďce postaví skupině rolníků, kteří se chystají zahubit dračí mládě.

Jako dcera své matky, zdědila krev Andragonek – ochránkyní draků a rozhodne se mládě vrátit. K jejímu nesmírnému překvapení skutečně dokáže magií přivolat otce mláděte, a stane se zázrak, jenž rozhodne o jejím dalším osudu. Královský pár rozhodne, že je třeba poslat Elenu tajně do učení, aby se probuzenou magickou moc naučila ovládat. A tak se Elena se svým přítelem a ochráncem Michaelem ocitá v osadě lesních elfů.

Kromě bojové techniky a ovládání magické síly, tu ale Elenu čeká také těžká životní lekce, a jak děj graduje, je čtenáři čím dál jasnější, že se jedná o slibný úvod do série velkolepého fantasy příběhu s draky, trpaslíky, elfy lidmi i černokněžníky, přesně, jak to má být. Konec konců, v závěru knihy se na hrad s grácií sobě vlastní vrací šestnáctiletá kráska, a to je pro hrdinku YOUNG ADULT, ten nejlepší věk pro pořádné „dobrodrůžo“.

Na knihu navazují další dva díly Černý jezdec a Pramen moci. Tady se ovšem připravte na ostřejší slovník i úskalí toho, že hlavní hrdinku hraje právě dívčina v pubertě. Nejen, že po ní vzplane kde který člen družiny, ale samotná Elena je čím dál kurážnější a silnější. V druhém díle se také objevuje překvapivě záporná postava, která pomáhá udržet ve čtenáři napětí. Závěrečná bitva na posledních stránkách Černého jezdce pak začne rozsévat smrt do řad hlavních hrdinů. Nebojte s většinou se ještě setkáte v třetím díle korunovaném happyendem. Přesto musím říct, že slibný začátek přinesl poměrně fádní vyvrcholení.

Více z LaCultury...

Co o sobě říci? Žiju v malebné krajince Vsetínských Beskyd a snad právě proto mám ráda spoustu věcí, které souvisí s přírodou. Jako skoro všichni Valaši, i já jsem hodně tvrdohlavá a stejně tak přátelská; ráda poznávám nové lidi a zkouším nové věci. V etapách relaxace (od programu motorová myš) pak není nad šálek lahodného maté a dobrou knihu s uchvacujícím příběhem.