Jak pravil německý filosof Walter Benjamin: „Být šťastný znamená znát se a moc se sebe neděsit.“ V poslední době je knižní trh plný publikací, které mají člověku pomoci s osobním rozvojem, a k tomu samozřejmě patří taky správná životospráva. Možnosti jsou dnes nepřeberné, a tak se hodí praktický klíč – ostatně knih o stravování jsou dnes plná oddělení. My se podíváme na dílko Dobře jíst, lépe se cítit, z nakladatelství Metafora.
Brožovaný paperback je sympatický už grafickým zpracováním, čímž čtenáře příjemně uvolní hned úvodem. Křídový papír zdobí pestré fotografie, které probudí vaše chuťové papily; kdo má jen trochu pozitivní vztah k jídlu – a nebere ho jen jako palivo – neváhá přeletět očima nejbližší řádky i ponořit se hlouběji do textu.
Ale vraťme se nohama na zem. Je pravdou, že jsem knihu přijala spíš jako pomyslný speciál kvalitního časopisu, než jako odbornou knihu. Jednak je to faktem, že jednotlivé oddíly tvoří dvoustrany věnované konkrétní tematice (např. diety jsou členěny na paleo, čerstvou stravu, děti, cukrovku, vysoký krevní tlak ad.). Každá tato dvoustrana používá metodu pomyslné nástěnky; barevně oddělené hlavní myšlenky, nějaký ten recept, rámeček 10 nej potravin a samozřejmě spoustu lákavých fotografií jídla.
Výhodou je, že knihu v podstatě můžete číst na přeskáčku, zaměřit se na aktuální téma nebo si zkrátit dlouhou chvilku, bez pocitu, že necháváte něco rozečtené. Na druhou stranu získáte jen potřebné základní informace, a pokud vás tématika zaujala, musíte si podrobnosti načerpat jinde. Drobností, která mě dostala do kolen, jsou rámečky s radou „co ano“ a „co ne“. Nápad je to výborný. Jeho aplikace kulhá v naprostém nasazení antonym, čehož se běžný čtenář dle mého musí dovtípit sám (večer si dejte lehké jídlo – nejezte smažené potraviny). Tady bych tedy přivítala více nápaditosti.
Co se mi naopak líbí, je fakt, že knihu lze použít jako klíč, pokud jste se rozhodli svoji životosprávu od základu změnit. Chcete se jen zastavit, rozhlédnout se, jaké jsou možnosti, poslechnout si pár osvědčených rad (třeba si uvědomit, že stravování začíná nákupem, který má svá pravidla), vyzkoušet si, co vám padne do oka a ve výsledku se naučit, jak jíst zdravě, dobře a zároveň si nevysypat kapsu nebo netrávit večery u plotny přípravou krabiček s obídkem? Pak by se vám tenhle projekt mohl zalíbit. Ostatně jídlo není jen něco, čím uspokojujeme základní fyziologickou potřebu hladu. Je prostředkem načerpání energie k překonání každodenních výzev i nenápadným nositelem dobré nálady.
Judith Rodriguezová: Dobře jíst, lépe se cítit
Překlad: Jana Srbová
Metafora, 2015
Cena: 296,00 Kč
Více z LaCultury...
27. prosince, 2014 Optimismem za lepší svět Jste pozitivně naladěni? Dnes budeme recenzovat listopadovou novinku nakladatelství Jan Melvil Publishing. Originál napsaný americkým profesorem psychologie Martinem Seligmanem s titulem […]
31. května, 2014 Chcete se konečně uzdravit? Pěstujete zdravý životní styl, sportujete, nepijete a nekouříte, jíte zdravě a přesto je vaše tělo náchylné k nemocem? Máte pocit, že byste pro sebe a svoje tělo mohli udělat […]
25. června, 2022 Metabolický motor Dřepy, kliky, rychlé sprinty, proteiny. Očekávané výsledky nikde! Větší síla, pevnější tělo, ale ne a ne shodit přebytečné kila navíc. Chcete mít větší hruď, tvrdě jedete činky. Chcete mít […]
30. ledna, 2022 Kompletní průvodce půstem Jak trvale zhubnout? Nabízí se nežrat Babišovy šmakulády plné moderních éček, soli a bůhví čeho. Nebo po vzoru našich předků se postit. V době konzumní to zní jako dobrá výzva s nádechem […]
28. ledna, 2022 Romantický pohled na Zdislavu z Lemberka Kniha Zdislava z Lemberka je o životě jedné z nejzáhadnějších žen naší minulosti. Příběh je zasazen do prostředí, kdy na trůnu sedí Přemysl Otakar I. a vlády se pomalu ujímá jeho syn […]
28. ledna, 2022 Příliš mnoho podezřelých Další dva detektivní historické příběhy ze série Jakuba z Protivína a mnicha Blasiuse vás přivedou nejen do 14. století, ale zavítáte s nimi i do Kutné Hory a Karlštejna.
První příběh […]
23. ledna, 2022 Poslední století koně, aneb nezapomenutelný příběh o krásném zvířeti Dějiny koně a dějiny člověka jsou svázané neviditelným provazem. Koně vystupovali ve všem, co nějakým způsobem ovlivňoval člověk. Člověk a kůň bývali nesourodou dvojicí, kdy člověk řídil a […]
5. března, 2016 Kniha Nicholase Sparkse – Milý Johne Nicholas Sparks je jedním z úspěšných amerických autorů. Jeho knihy se objevují na prvních místech bestsellerů, podle kterých byly natočeny celovečerní filmy. Jako správná fanynka mám doma […]
3. ledna, 2016 Jackaby – poněkud jiný Sherlock Holmes Máte rádi Sherlocka Holmese, především v jeho nové, seriálové, a mimochodem velmi povedené reinkarnaci? Nesedí vám současné severské detektivky plné deprese, násilí a brutálních scén? Jste […]
5. prosince, 2015 Modrožlutá příručka pro myšlení mimo krabici Útlá knížka v modrožluté obálce připomínající korporátní identitu České pošty ukrývá velmi zajímavý obsah. Kniha vznikla jako písemný záznam přednášek Petera Thiela, podnikatele, který […]
7. listopadu, 2015 Lisbeth počtvrté, jen s novým autorem. Stojí za přečtení? Lisbeth Salanderová a Mikael Blomkvist jsou zpět. Může to znít zvláštně, vzhledem k tomu, že autor Milénia Stieg Larsson je již více než dekádu po smrti. Odkaz veleúspěšné trilogie, jejíž […]
24. října, 2015 Čtěte z tváří jako z knihy Autorem ještě docela čerstvé novinky z nakladatelství Jan Melvil Publishing je Paul Ekman, který se po více než 30ti letém působení na Kalifornské univerzitě rozhodl zpřístupnit své dílo […]
Co o sobě říci? Žiju v malebné krajince Vsetínských Beskyd a snad právě proto mám ráda spoustu věcí, které souvisí s přírodou. Jako skoro všichni Valaši, i já jsem hodně tvrdohlavá a stejně tak přátelská; ráda poznávám nové lidi a zkouším nové věci. V etapách relaxace (od programu motorová myš) pak není nad šálek lahodného maté a dobrou knihu s uchvacujícím příběhem.